×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Q & A

Existenţa răului şi a suferinţei nu dovedesc că lui Dumnezeu nu Îi pasă?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Întrebare: „Cum poţi crede în Dumnezeu când sunt aşa de multe lucruri care merg prost în lume şi este evident că Lui nu Îi pasă?”

Răspunsul nostru:  Relele care au loc în lume nu dovedesc deloc că lui Dumnezeu nu Îi pasă. Trăim într-o lume în care oamenii, în marea lor majoritate, L-au respins pe Dumnezeu…

  • „Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui” (Isaia 53:6).
  • „Nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar” (Psalmul 53:3).
  • „Pe pământ nu este niciun om drept, care să facă binele fără să păcătuiască” (Eclesiastul 7:20).

Prin urmare, cum putem să-L facem răspunzător pe Dumnezeu dacă lumea noastră eşuează în atâtea privinţe? (Pentru mai multe comentarii despre acest lucru, citeşte articolul De ce?)

Poate că lui Dumnezeu nu Îi plac deloc relele din lume. Poate că nu Îi place cum arată lumea aceasta (chiar mai mult decât nouă), dar într-un anume sens El a permis ca alţii să o conducă pentru o vreme. Iisus le-a spus ucenicilor să se roage ca voia lui Dumnezeu să se facă pe pământ, aşa cum se face în ceruri (Matei 6:10). Implicaţia evidentă este că voia morală a lui Dumnezeu nu se face întotdeauna aici pe pământ chair dacă se face voia Lui permisivă.

În final, toate acestea ţin de caracterul lui Dumnezeu. Este Dumnezeu un Dumnezeu al dragostei şi al milei? Conform Bibliei, El este…

  • „Cum se îndură un tată de fiii săi, aşa se îndură Domnul de cei ce se tem de El” (Psalmul 103:13).
  • „Domnul este bun faţă de toţi şi îndurările Lui se întind peste toate lucrările Lui” (Psalmul 145:9).
  • „Domnul este drept în toate căile Lui şi îndurător în toate faptele Sale” (Psalmul 145:17).

Biblia spune că Dumnezeu este dragoste (1 Ioan 4:8, 16). S-ar putea ca o parte a naturii Sale iubitoare să fie aceea de a le permite oamenilor să aibă voiţă liberă. Dumnezeu nu ne-a creat roboţi. În consecinţă, în lume există rău, durere şi suferinţă datorită alegerilor pe care noi şi alţii le facem.

Chiar dacă Dumnezeu a permis ca răul să existe pentru o vreme, El a promis că-l va eradica pe deplin în viitor (Apocalipsa 21:3-5). În dragostea Lui, Dumnezeu a pregătit o cale prin care fiecare dintre noi să fie iertat pentru răul pe care l-a făcut şi pentru durerea pe care a cauzat-o altora…

  • „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3:16).
  • „Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi” (Romani 5:8).
  • „Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi a fost arătată prin faptul că Dumnezeu L-a trimis în lume pe singurul Său Fiu născut, ca noi să trăim prin El. Şi dragostea stă nu în faptul că noi L-am iubit pe Dumnezeu, ci că El ne-a iubit şi L-a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre” (1 Ioan 4:9-10).

Numai Dumnezeu este cu adevărat bun (Luca 18:19). Problemele din lume vorbesc în mod negativ despre caracterul nostru, nu despre caracterul lui Dumnezeu. Pentru mai multe discuţii despre acest subiect vast, vezi secţiunea Probleme de viață de pe acest site. Pentru a afla cum Se oferă Dumnezeu să ne ajute în vremuri grele, citeşte articolul Liniştea sufletească şi vremurile schimbătoare.

 Am o întrebare…
 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
Facebook

SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook